Fulltext available Open Access
License: 
Title: Praxis und Auswirkung der Ernährung in der unmittelbaren Wettkampfphase -am Beispiel von Läufern
Language: German
Authors: Kloß, Inga 
Issue Date: 14-Feb-2012
Abstract: 
Die vorliegende Bachelorarbeit beschreibt die Durchführung einer Studie zum Ernährungswissen und Ernährungsverhalten von Läufern im Breitensport. Vor allem durch eine optimale Ernährung und gezieltes Training ist eine Leistungssteigerung im Training und Wettkampf möglich. In der Vorwettkampfphase ist durch eine erhöhte Kohlenhydrataufnahme und die dadurch gefüllten Glykogenspeicher eine gesteigerte Leistungsfähigkeit zu erreichen (Geiss, Hamm, 2008,Seite 80). Ziel dieser Arbeit war es, das Ernährungsverhalten von Läufern in der Vorwettkampfwoche mit den Empfehlungen aus der aktuellen Literatur zu vergleichen, um einen eventuellen Aufklärungsbedarf festzustellen.

This bachelor thesis describes the implementation of a study on nutrition knowledge and dietary habits of runners. In particular through optimal nutrition and targeted training an improved performance in sport contests is possible. In the pre-competition-phase an intensified carbohydrate intake leads to an enhanced physical fitness due to the increased glycogen stores. The aim of this study was to prospect the eating habits of runners in the pre-competition week in comparison with the actual recommendations from the current literature to spot possible variation and lacks of knowledge.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12738/5646
Institute: Department Ökotrophologie 
Type: Thesis
Thesis type: Bachelor Thesis
Advisor: Hamm, Michael 
Referee: Sam, Achim 
Appears in Collections:Theses

Files in This Item:
File SizeFormat
lsab12_7.pdf873.94 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

496
checked on Apr 24, 2024

Download(s)

551
checked on Apr 24, 2024

Google ScholarTM

Check

HAW Katalog

Check

Note about this record


Items in REPOSIT are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.