Fulltext available Open Access
License: 
Title: Eine Übersicht zur aktuellen Studienlage über die Wirksamkeit von Schwarzkümmel (Nigella sativa) als ernährungstherapeutische Intervention
Language: German
Authors: Stolzenburg, Marlena 
Issue Date: 9-Jan-2020
Abstract: 
Hintergrund und Ziel Arzneipflanzen wie der Schwarzkümmel erleben in Zeiten der nicht-übertragbaren Krankheiten eine Renaissance und rücken aufgrund ihrer hohen Verfügbarkeit sowie Wirksamkeit in den Fokus der wissenschaftlichen Forschung. Ziel dieser Bachelorarbeit ist es den therapeutischen Nutzen und die Wirksamkeit des Schwarzkümmels als ernährungstherapeutische Intervention zu erschließen.
Methode Um dies zu erreichen wurde eine systematische Literaturrecherche in der Fachdatenbank PubMed durchgeführt. Dabei wurden elf Studien in diese Arbeit eingeschlossen.
Ergebnisse Bei den Erkrankungen Adipositas, Asthma, Diabetes Mellitus Typ 2, Hashimoto- Thyreoiditdffis und nicht-alkoholische Fettleber konnten signifikante Verbesserungen der krankheitsspezifischen Parameter beobachtet werden. Lediglich bei den Krankheiten Hypertonie und Osteoarthritis konnten keine Verbesserungen festgestellt werden.
Fazit Insgesamt bestätigen also neun von elf eingeschlossenen Studien die Wirksamkeit von Schwarzkümmel als ernährungstherapeutische Intervention.

Backround and Objectives Medicinal plants such as black cumin are experiencing a renaissance in times of noncommunicable diseases and are becoming the focus of scientific research due to their high availability and effectiveness. The aim of this bachelor thesis is to develop the therapeutic benefit and efficacy of black cumin as a nutritional therapeutic intervention.
Methods In order to achieve this, a systematic literature search was carried out in the PubMed specialist database. Eleven studies were included in this work.
Outcomes In the diseases obesity, asthma, diabetes mellitus type 2, Hashimoto's thyroiditis and non-alcoholic fatty liver significant improvements of the disease-specific parameters could be observed. Only hypertension and osteoarthritis showed no improvement.
Conclusion In total, nine out of eleven included studies confirm the efficacy of black cumin as a nutritional intervention.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12738/9271
Institute: Department Ökotrophologie 
Type: Thesis
Thesis type: Bachelor Thesis
Advisor: Adam, Sibylle 
Referee: Riedel, Nina 
Appears in Collections:Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
StolzenburgMarlenaBA_geschwaerzt.pdf1.56 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

856
checked on Apr 18, 2024

Download(s)

2,456
checked on Apr 18, 2024

Google ScholarTM

Check

HAW Katalog

Check

Note about this record


Items in REPOSIT are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.